Κατά καιρούς πολλοί από εμάς, απολαμβάνουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση της ζωής μας. Αναζητάμε τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε που είμασταν και που βρισκόμαστε τώρα. Μπορεί να αλλάξαμε δουλειά ή και να μην αλλάξαμε, μπορεί να κάναμε οικογένεια ή να μην κάναμε, να παραμένουμε σε μια μακροχρόνια σχέση ή να μην παραμένουμε και να αποφασίσαμε να ζήσουμε μόνοι, να αλλάξαμε τον καναπέ που έχουμε εδώ και 25 χρόνια ή να κρατήσαμε τον παλιό και βλέπουμε στο μέλλον.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα, οι αλλαγές ή οι μη αλλαγές, καταλαβαίνουμε ότι έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις που παίρνουμε σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάσταση που βρισκόμαστε εδώ και τώρα εξαρτάται από τις συνθήκες, από τις απαιτήσεις της ζωής, της δουλειάς μας, των οικονομικών μας κλπ, από την «τύχη» ή την «ατυχία» μας, από τις περιστάσεις. Γενικά, πιστεύεται ότι το εδώ και τώρα μας, είναι συνέπεια εξωτερικών παραγόντων.

Κι όμως, το εδώ και το τώρα μας, είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχουν παρθεί από εμάς στο παρελθόν. Η δύναμη της απόφασης είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Είναι αυτή που μας παρακινεί για να αλλάξουμε ή να μην αλλάξουμε κατάσταση, συναισθήματα, υλικά αγαθά, και οτιδήποτε απαρτίζει την ύπαρξη μας ως συνειδητή και μη συνειδητή οντότητα.

Κανένας στόχος δεν είναι επιτεύξιμος αν δεν αποφασίσουμε να κινηθούμε προς αυτόν και να τον υλοποιήσουμε.

Η απόφαση είναι αυτή που μας βάζει στην δράση. Μας σηκώνει από τον καναπέ μας και μας λέει να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από την στιγμή που αποφασίζω, σημαίνει ότι δεσμεύομαι να δραστηριοποιηθώ. Γι’ αυτό και η συνειδητή απόφαση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή, με το καινούργιο, με την ροή. Η δύναμη της απόφασης, μεταμορφώνει την απλή επιθυμία σε μια ολοκληρωμένη αλλαγή με σάρκα και οστά.

Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι είναι αναποφάσιστοι για πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς, επαγγελματικούς, προσωπικούς. Θα ήθελαν πολύ μια αλλαγή σε κάτι που τους είναι δυσάρεστο αλλά φοβούνται να αποφασίσουν την αλλαγή αυτή. Έτσι, παραμένουν σε μια δουλειά, που ο μισθός είναι πενιχρός, ή το αφεντικό δύστροπο και απαιτητικό, ή τέλος πάντων είναι μια δουλειά που δεν τους ταιριάζει, γιατί φοβούνται ότι δεν θα βρουν εύκολα μια άλλη. Ή μια νεαρή κοπέλα μένει σε μια σχέση που καταπατά τις αξίες της, έχει χάσει την γυναικεία της υπόσταση μέσα σε αυτή, αλλά δεν αποφασίζει να χωρίσει γιατί φοβάται την μοναξιά.

Ο λόγος που δεν αποφασίζουν οι πιο πάνω ήρωες να φύγουν από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις που βρίσκονται είναι ο πόνος που φοβούνται ότι θα  τους προκαλέσει μια τέτοια απόφαση. Ο πόνος που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή μήνες αλλά όχι μια ζωή όπως όταν μένουν στις δυσμενείς αυτές καταστάσεις που βρίσκονται τώρα.

Μια απόφαση, μπορεί να μην είναι η σωστή πάντα. Κανείς δεν μας υποχρεώνει να την ακολουθήσουμε. Στρίβουμε το τιμόνι, και παίρνουμε άλλη κατεύθυνση- απόφαση. Το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κανείς δεν δεσμεύεται σε μια απόφαση, που μπορεί να είναι λάθος, να μην ταιριάζει τελικά στις αξίες μας, ή να μην μας δίνει το αποτέλεσμα που είχαμε ονειρευτεί. Σίγουρα όμως ακόμη και από μια λάθος απόφαση έχουμε πολλά να μάθουμε, αφού και μόνο ότι μπήκαμε στην δράση αποδεικνύει ότι είμαστε σκεπτόμενοι, ενεργοί και όχι στάσιμοι.

Όταν παίρνουμε μια απόφαση, η αυτοπεποίθησή μας ενισχύεται. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι η δική μας απόφαση. Γιατί νοιώθουμε, και είμαστε, κυρίαρχοι της ζωής μας. «Αποφάσισα εγώ για εμένα και όχι κάποιος άλλος. Δεν άφησα κάποιον άλλον να αποφασίσει για την δική μου ζωή. Τώρα παίζω με τους δικούς μου όρους και διαμορφώνω το τώρα μου και το μέλλον μου όπως θέλω εγώ». Και ας κάνεις χιλιάδες λάθη με τις αποφάσεις σου. Μάθε από αυτά. Πάρε κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη απόφαση μέχρι να φτάσεις εκεί που εσύ θέλεις.

Για να πάρεις μια απόφαση, θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως ανταποκρίνεται στις αξίες σου, στα θέλω τα δικά σου και μόνο στα δικά σου και να σε αναβαθμίζει ως άνθρωπο ουσιαστικά! Να είναι μια απόφαση που δεν καταπατά την προσωπικότητα του διπλανού σου ή του περιβάλλοντός σου και να μην έχει καταστροφικές συνέπειες για κανέναν και σε κανέναν τομέα. Τότε μόνο είναι μια απόφαση με θετική επιρροή, θεμιτή, υγιής.

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι χρονοβόρες. Δηλαδή, καλό είναι να παίρνονται άμεσα. Αν γίνεται και σε δευτερόλεπτα. Και μην φοβάστε. Είπαμε, ας είναι λάθος. Αν σκεπτόμαστε πολύ ώρα ή για πολλές μέρες να πάρουμε μια απόφαση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα την πάρετε ποτέ αυτήν την απόφαση. Γιατί; Γιατί ο «πόνος» του φόβου, της αμφιβολίας και της αλλαγής – όπως είπαμε και στα πιο πάνω παραδείγματα – θα κυριεύσει την σκέψη σας. Και θα σας καθηλώσει και πάλι στον καναπέ σας. Κι εδώ υπάρχει η παγίδα της απραξίας και της μη λήξης αποφάσεων. ‘Ένα από τα χαρακτηριστικά μεγάλων ηγετών είναι η γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Ο κόσμος έχει εξελιχθεί χάρη σε αυτούς που πήραν αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Περικλής αποφάσισε να φέρει την καινοτομία της Δημοκρατίας. Και η Αθήνα άνθισε σε όλες τις πτυχές της. Η Marie Curie αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στον ανδροκρατούμενο χώρο της επιστήμης και ανακάλυψε το Ράδιο. Ο Μπετόβεν, που παρά την κώφωσή του, αποφάσισε να μην αφήσει την μουσική και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς συνθέτες και δάσκαλους μουσικής.

Υπάρχουν βέβαια και οι αποφάσεις που είχαν καταστροφικές συνέπειες στον κόσμο, όπως οι πόλεμοι. Αλλά σήμερα, μιλάμε για την δύναμη των θετικών αποφάσεων. Και προσβλέπουμε σε ένα παρόν και μέλλον βασισμένο σε αποφάσεις φιλικές, θεμιτές και υγιής όπως προαναφέραμε. Η απόφαση είναι μια ικανότητα η οποία εξασκείται. Είναι ένας μυς που μπορεί να ενδυναμωθεί όπως όλοι οι μύες. Ξεκινήστε με το να λαμβάνετε όσες περισσότερες αποφάσεις καθημερινά μπορείτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μην σκέφτεστε από το προηγούμενο βράδυ τί θα μαγειρέψετε αύριο. Αποφασίστε τώρα τί θα μαγειρέψετε (το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό) και μπείτε στην κουζίνα.

Στο εστιατόριο μην κοιτάζετε μισή ώρα τον κατάλογο. Ανοίξτε τον και το πρώτο που θα δείτε παραγγείλτε το. Στο κατάστημα με τα ρούχα μην σκέφτεται επί μια ώρα ποιο από τα δύο φορέματα να πάρω, το άσπρο ή το κόκκινο. Αγοράστε το πρώτο που θα σας κάνει εντύπωσή. Και συνήθως η πρώτη επιλογή είναι και η σωστή. Έτσι, με αυτές τις πολύ μικρές, γρήγορες αποφάσεις, θα εξασκηθείτε ώστε να παίρνετε μεγαλύτερες, σοβαρότερες και πιο σημαντικές για την ζωή σας.

Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος στην ζωή μας. Δεν ξέρουμε ποτέ για πόσο θα υπάρχουμε. Αξίζει λοιπόν να τον σπαταλάμε με αμφιβολίες, με όνειρα που μένουν όνειρα και με τον «πόνο» του φόβου της λάθος επιλογής; Αξίζει να παραμένουμε στην δουλειά που δεν μας ταιριάζει, στην σχέση που δεν μας αρμόζει και στον παλιό καναπέ που κάθε μέρα ξηλώνεται όλο και περισσότερο;

Τι λέτε λοιπόν; Εσείς ποια απόφαση θα πάρετε σήμερα; Πείτε απλά «Ο κύβος ερρίφθη» και προχωρήστε. Να είστε σίγουροι ότι πράξατε γενναία!

(Η ζωή σας, το θαύμα σας – Your life, your miracle).

Κιούση Χρύσσα
Συμβουλευτική-Ενδυνάμωση – Life and NLP Coach, Accredited by IAPC&M
6973050184
info@chryssakioussi.gr, ch.kioussi@gmail.com
chryssakioussi.gr

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.