Ονομάζομαι Χρύσα Κιούση και είμαι Life & NLP Coach. Δεν ήταν πάντα αυτή η εργασία μου. Για 25 χρόνια βρισκόμουν στον χώρο του τουρισμού. Ένας πολύ όμορφος και δημιουργικός χώρος, ο οποίος όμως δεν ήταν δική μου επιλογή, αλλά έτυχε μέσα από τους γονείς μου, που και οι δύο ασχολούνταν σε σχετικό τομέα, να βρεθώ εκεί .

Πάντα όμως μου έλειπε αυτό που πραγματικά σκεφτόμουν και λαχταρούσα να κάνω. Κάτι που να σχετίζετε με την ανθρώπινη ψυχή και ύπαρξη. Πάντα με γοήτευαν τα βιβλία, τα videos και οτιδήποτε αναφερόταν στην ψυχολογία. Και για να μην σας κουράζω, μετά από 8 χρόνια ανεργίας, μιας και μέσα στην κρίση βρεθήκαμε πολλοί στον δρόμο μέσα σε μια μέρα, αποφάσισα πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνω κάτι για εμένα, κάτι που το αγαπώ πολύ! Οι σπουδές όταν δεν είσαι πια παιδί δεν είναι εύκολες.

Όμως η λαχτάρα μου ήταν τόσο μεγάλη, που το διάβασμα, οι εξετάσεις, με έκαναν να νοιώσω ξανά παιδί. Ένοιωθα τόση χαρά και ανυπομονησία να πάρω τα διπλώματά μου και να βγω εκεί έξω να δείξω στον κόσμο το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε την ψυχή μας, να αγαπάμε εμάς, να αγαπάμε το κάθε τι που μας περιβάλλει.

Έτσι, αποφάσισα μέσα από αυτό το άρθρο να σας φέρω, όσο μπορώ, πιο κοντά στο Life Coaching. Να γνωρίσετε τον θαυμαστό του κόσμο και το πόσο ευεργετικό και ενδυναμωτικό είναι για τον κάθε άνθρωπο. Αλλά για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας δούμε πρώτα τί δεν είναι το Life Coaching.

Δεν είναι:
– Συμβουλευτική
– Ψυχοθεραπεία
– Καθοδήγηση

Ο coach, δεν βρίσκεται με τον cochee του (έτσι λέγεται ο πελάτης) για να τον συμβουλεύσει ούτε για να τον καθοδηγήσει στην λύση. Πολλές φορές οι συμβουλές και η καθοδήγηση είναι βασισμένες σε δικές μας εμπειρίες και πεποιθήσεις. Κι εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε έτοιμες λύσεις στον cochee μας. Δεν είναι ψυχοθεραπεία, γιατί η ψυχοθεραπεία εστιάζει σε τραύματά του παρελθόντος που θα πρέπει να θεραπευτούν.

Και θα με ρωτήσετε “μα τί είναι τέλος πάντων αυτό το Life Coaching που τόσο συχνά ακούμε πια”

To Life Coaching, σε αντίθεση με την ψυχοθεραπεία, εστιάζει στο εδώ και στο τώρα αλλά και στο μέλλον. Μέσα από αυτό βρίσκουμε τα δυνατά μας σημεία, τις αξίες μας και μαθαίνουμε να βάζουμε αλλά και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Πιο πάνω σας ανέφερα το πώς μπήκα στον χώρο του τουρισμού που δεν ήταν δική μου επιλογή. Δεν το ανέφερα τυχαία. Πολλοί έφηβοι καλούνται στην ηλικία των 15 και 16 να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον και βρίσκονται μπροστά σ’ ένα πέλαγος άγνωστο και πολλές φορές τρομακτικό και αγχωτικό. Παρασύρονται από γονείς και συγγενείς και ακολουθούν μια καριέρα που δεν είναι αυτοί.

Μπαίνουν σε μια σχολή μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουνε τον εγωισμό των γονιών που νοιώθουν περήφανοι για το καμάρι τους που σπουδάζει αλλά χωρίς να σκέφτονται αν πράγματι είναι ευτυχισμένο με αυτό που κάνει. Φανταστείτε λοιπόν αυτό το εφηβάκι, αν είχε έναν συνοδοιπόρο, ο οποίος θα μπορούσε να του βγάλει στο φως τις δυνατότητες του που ούτε και αυτός δεν είχε καταλάβει. Να ενεργοποιήσει τις αξίες του, τα εργαλεία, τους πόρους που του παρέχονται.

Να τον εμπνεύσει στο να βάζει στόχους αλλά και να μάθει την διαδικασία του να πετυχαίνω τους στόχους μου. Να αποβάλλει φόβους, αδυναμίες και να μετατρέψει σε δύναμη και θετικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξη του και τελικά να φτάσει στην επιτυχία.

Φανταστείτε ένα μέλλον από ενήλικες (πρώην έφηβους) ευτυχισμένους και πετυχημένους. Πόσο θα προοδεύαμε ως κράτος αλλά και ως άνθρωποι! Το Life Coaching αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής. Το Life Coaching αφορά όλους εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια στροφή στην ζωή τους, επαγγελματική, προσωπική, κοινωνική.

Αφορά όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν το δυναμικό τους, να ζήσουν ή να πετύχουν αυτά που πάντα ονειρευόντουσαν αλλά πάντα έμεναν όνειρα γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο, δεν είχαν το θάρρος. Αφορά ανθρώπους που θέλουν να βγουν από την «ζώνη άνεσής τους» και να αφήσουν στην άκρη την βολεμένη ζωή τους με την βολεμένη δουλειά η οποία ΄όμως μας πνίγει και δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά «τί να κάνουμε; οι καιροί είναι δύσκολοι». Όχι! Οι καιροί δεν είναι δύσκολοι για τους ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν.

Και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα.

Η Ελένη, είναι μια γυναίκα 50 ετών, νοικοκυρά με 2 κόρες 18 και 20 ετών. Δούλευε σε ναυτιλιακή εταιρεία αλλά με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού και χωρίς να έχει βοήθεια αποφάσισε να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Τώρα, που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει νοιώθει μόνη, νοιώθει απογοητευμένη και “ χωρίς κάποιον ρόλο σημαντικό κατά την γνώμη της “ όπως μου είχε πει στην πρώτη μας συνεδρία. Επιπλέον, δεν θέλει πια να εξαρτάται οικονομικά από τον σύζυγό της. Θέλει να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας, αλλά αισθάνεται ότι έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις της τεχνολογίας και στα νέα δεδομένα της ναυτιλιακής αγοράς.

Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και θεωρεί ότι λόγω ηλικίας δεν θα είναι εύκολο να βρει δουλειά. Μετά από έναν κύκλο συνεδριών και με την διαδικασία του Life Coaching που βασίζεται σε ερωτήσεις αλλά και στα δυνατά σημεία και την προσωπικότητα του εκάστοτε πελάτη, η Ελένη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι έχει πολλά εφόδια στα χέρια της και ότι τελικά δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να πετύχει αυτό που ήθελε. Βρήκε τις αξίες της και έμαθε πώς να θέτει τους στόχους της και να βαδίζει σταθερά προς αυτούς. Απέκτησε την χαμένη της αυτοπεποίθηση και βγήκε στην αγορά εργασίας. Μετά από 3 μήνες είχε βρει δουλειά σε μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη ναυτιλιακή εταιρεία.

Πριν λίγες μέρες, μου τηλεφώνησε και πολύ ευτυχισμένη, μου ανακοίνωσε πως η εταιρεία απέκτησε νέα πλοία, και πήρε προαγωγή ως προϊσταμένη στο τμήμα προσωπικού. Επίσης, κάνει σεμινάρια business coaching για να την βοηθήσουν στην σχέση της με τους συναδέλφους της αλλά και για να αναπτύξει κι άλλο το τμήμα της! Τα κατάφερε περίφημα!

Το Life coaching είναι για όλα τα βαλάντια. Οι τιμές διαφέρουν από το αν οι συνεδρίες θα είναι δια ζώσης, διαδικτυακά ή και σε κάποιες περιπτώσεις κατ’ οίκον. Ακόμα κι αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι μια λύση που βοηθά πολύ στο να εξοικονομήσετε χρόνο.

Η ζωή, με όλες τις εκφάνσεις της, δεν είναι προνόμιο των λίγων. Η επιτυχία δεν είναι προνόμιο των λίγων. Ένας άνθρωπος που νοιώθει ότι έχει βαλτώσει, ένας άνθρωπος που ζει έντονα μέσα στο άγχος, ένας άνθρωπος που θέλει αλλά δεν ξέρει το πώς, είναι ένας άνθρωπος που χάνει το παρόν αλλά και το μέλλον του. Και δεν αξίζει σε κανέναν αυτό. Το Life Coaching είναι ένα δυνατό εργαλείο, το οποίο μπορεί εύκολα να φτάσει στα χέρια σας και να σας βγάλει στην ροή, στην ενέργεια και στην επιτυχία. Και όπως μου αρέσει και συνηθίζω να λέω «αξίζεις το καλύτερο για την μοναΔΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ!»

Κιούση Χρύσσα
Συμβουλευτική-Ενδυνάμωση – Life and NLP Coach, Accredited by IAPC&M
6973050184
info@chryssakioussi.gr, ch.kioussi@gmail.com
chryssakioussi.gr

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.