Η άνοιξη θεωρείται για πολλούς η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Αν όμως κατά τη διάρκεια των μηνών της άνοιξης τα μάτια μας δακρύζουν, κοκκινίζουν και μας προκαλούν το αίσθημα της φαγούρας, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από κάποια αλλεργία. Σύμφωνα δε με μελέτες, περίπου 3 στους 10 ενήλικες και 4 στα 10 παιδιά πάσχουν από εαρινές αλλεργίες. 

Ως αλλεργία ορίζεται μία παθολογική κατάσταση, στην οποία προκαλείται αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες περιβαλλοντικές αβλαβείς ουσίες, τα αλλεργιογόνα.

Η πλέον συχνή από τις αλλεργίες που επηρεάζουν τα μάτια μας την άνοιξη, είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, και ακολουθούν η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, καθώς και η γιγαντιαία θυλακιώδης επιπεφυκίτιδα.

Συνήθως, οι αλλεργίες αναπτύσσονται στον επιπεφυκότα, μία διάφανη μεμβράνη η οποία καλύπτει την έσω επιφάνεια των βλεφάρων και τον σκληρό χιτώνα (το άσπρο) του ματιού.

Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε στην καρδιά της εαρινής περιόδου, σας παραθέτουμε τις πλέον συχνές αλλεργίες που αντιμετωπίζουν τα μάτια μας, καθώς και συμβουλές με τις οποίες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για την πιο συχνή εποχική αλλεργία που αντιμετωπίζουν τα μάτια μας. Προκαλείται κυρίως από την γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην αρχή της άνοιξης. 

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα
  • Ερυθρότητα
  • Κάψιμο 
  • Βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Ευαισθησία στο έντονο φως
  • Μαύρους κύκλους
  • Πρησμένα βλέφαρα
  • Φτάρνισμα 
  • Ρινική συμφόρηση 

Πολλές φορές, η ενόχληση από το αίσθημα της φαγούρας και το κάψιμο στα μάτια, ωθεί πολλά άτομα να τα τρίβουν με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για μία μορφή επιπεφυκίτιδας, η οποία κάνει την εμφάνιση της στην αρχή της άνοιξης, όταν παρουσιάζεται και η πρώτη γύρη στην ατμόσφαιρα, και η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων εκδηλώνεται σε παιδιά, κυρίως στα αγόρια. Πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών με τεσσάρων ετών, ενώ συχνά παραμένει μέχρι την περίοδο της εφηβείας οπότε και υποχωρεί. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμα προβλήματα της όρασης. 

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα
  • Βλεννώδεις εκκρίσεις 
  • Θηλές
  • Κολλημένα βλέφαρα

Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Αποτελεί μία σοβαρή μορφή αλλεργίας στα μάτια, η οποία δεν προσβάλει μόνο τον επιπεφυκότα αλλά και τον κερατοειδή του ματιού. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει την εμφάνιση της με το τέλος της εφηβείας, ενώ μπορεί έχει διάρκεια μέχρι και την ηλικία των 50 ετών.

Συνήθως τα άτομα που προσβάλλονται αντιμετωπίζουν  παράλληλα και άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή και δερματίτιδα.

Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, αλλά όσο η νόσος εξελίσσεται, αυτά γίνονται ολοένα και πιο έντονα περιλαμβάνοντας τα εξής:

  • Θολή όραση
  • Φωτοευαισθησία
  • Δερματίτιδα στα βλέφαρα
  • Παχιές βλεννώδεις εκκρίσεις 

Γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα

Η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα συναντάται συνήθως σε άτομα που κάνουν χρήση φακών επαφής. 

Ο πιο συχνός λόγος εμφάνισης, είναι όταν οι χρήστες φακών επαφής παραμελούν τον καθαρισμό, την απολύμανση τους, και δεν τους αφαιρούν καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τα μάτια τους να ξεκουραστούν. 

Είναι όπως πιθανόν να εμφανιστεί και σε άτομα τα οποία έχουν στην περιοχή των ματιών οφθαλμικές προσθέσεις ή και ράμματα από προηγούμενες επεμβάσεις.

Θεραπεία

Κατά την θεραπεία των παραπάνω καταστάσεων, κύριο στόχο αποτελεί η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από την επιφάνεια των ματιών. 

Εφόσον γνωρίζουμε το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργία, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση μας σε αυτό. 

Στις περιπτώσεις που αυτό μας είναι άγνωστο, συνίσταται η χρήση τεχνητών λιπαντικών και το συχνό πλύσιμο του προσώπου με νερό, ενέργειες που μειώνουν την έκθεση μας στο αλλεργιογόνο.

Καθώς το τρίψιμο στα μάτια χειροτερεύει πάντα την κατάσταση, θεωρούνται χρήσιμες οι κρύες κομπρέσες οι οποίες μειώνουν την αίσθηση του κνησμού.

Τοπικά σκευάσματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των εαρινών αλλεργιών στα μάτια είναι τα αντιισταμινικά, στεροειδή, καθώς και  οι σταθεροποιητές μαστοκυττάρων. 

Εφόσον συνυπάρχει ρινίτιδα χορηγούνται και ρινικά αποσυμφορητικά, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανόν να χρειαστεί χορήγηση θεραπείας από το στόμα.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε, πως μόνο ο οφθαλμίατρος μας είναι σε θέση να διαγνώσει την μορφή της νόσου, τη βαρύτητα της, και εξατομικευμένα πλέον να καθορίσει την αγωγή που χρειάζεται να ακολουθήσουμε.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ξηροφθαλμία και την αντιμετώπιση της.

Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
loukkar7@gmail.com
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.