Oπτικό σύνδρομο υπολογιστών ονομάζεται η κόπωση των ματιών που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, tablet ή κινητού τηλεφώνου.
Η τεχνολογία εξελίσσεται καθημερινά και μας παρέχει νέα ηλεκτρονικά εργαλεία μέσω των οποίων δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε ή διασκεδάζουμε.
Καθώς δεν είμαστε σε θέση να διακόψουμε αυτή την εξέλιξη, κρίνεται σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των ματιών μας, η υπερβολική χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που ξοδεύουν περισσότερες από δύο με τρεις ώρες καθημερινά μπροστά από μία οθόνη. Μία σειρά από παράγοντες καθορίζουν επίσης το μέγεθος της κόπωσης. Η απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή, ο φωτισμός του χώρου που βρίσκεστε, η στάση του σώματός σας, η γωνία του κεφαλιού κ.α
Oπτικό σύνδρομο υπολογιστών – Τα κύρια συμπτώματα του:
- Κόπωση των ματιών
- Πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα και τον ώμο
- Θαμπή ή διπλή όραση, αδυναμία εστίασης
- Ξηροφθαλμία
- Αδυναμία συγκέντρωσης
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκαλείται το οπτικό σύνδρομο των υπολογιστών, είναι πως οι εικόνες και η γραφή στις ηλεκτρονικές οθόνες αποτελούνται από πίξελς που δεν έχουν ένα ενιαίο μοτίβο.
Επιπλέον η εναλλαγή της βλεμματικής απόστασης από την οθόνη του υπολογιστή σε χαρτιά και το αντίθετο, απαιτεί από τα μάτια μας γρήγορη προσαρμογή ή οποία τα κουράζει.
Για την διάγνωση του συνδρόμου απαιτείται μία οφθαλμολογική εξέταση η οποία περιλαμβάνει:
- Λήψη οφθαλμολογικού ιστορικού
- Διαθλαστικές ανωμαλίες και οπτική οξύτητα
- Εξέταση εφεδρειών προσαρμογής των ματιών σε διαφορετικές αποστάσεις εργασίας
Τα καλά νέα είναι πως εφόσον τα συμπτώματα διαγνωστούν σωστά, διορθώνονται χωρίς να προκαλέσουν στα μάτια κάποια μόνιμη βλάβη.
Oπτικό σύνδρομο υπολογιστών – Πρακτικές Συμβουλές
Ακολουθώντας όμως κάποιες απλές πρακτικές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε ή και να προλάβετε τις επιπτώσεις του συνδρόμου.
- Δημιουργήστε στο δωμάτιο τον κατάλληλο φωτισμό και χρησιμοποιήστε φίλτρα οθόνης που αντιμετωπίζουν τις αντανακλάσεις.
- Βεβαιωθείτε πως η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται σε θέση που να σας εξασφαλίζει μία άνετη και φυσική στάση του σώματος
- Ξεκουράζετε τα μάτια σας με ολιγόλεπτα διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή.
- Κάντε χρήση φυσικών δακρύων και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας κατά την διάρκεια παραμονής σας στην οθόνη, για να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία.
- Τηρήστε τον Κανόνα 20/20/20. Δηλαδή, μετά από έκθεση 20 λεπτών, εστιάστε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα το βλέμμα σας, σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (δηλαδή 6 μέτρων).
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τους Φακούς Επαφής.
Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
[email protected]
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής