Η ξαφνική μετάβαση στην εξ αποστάεως εκπαίδευση λόγω της πανδημίας αύξησε σημαντικά τον χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη. 

Οι συνθήκες επέβαλαν να περνούν τον χρόνο που άλλοτε περνούσαν μέσα στην τάξη, γράφοντας και κοιτώντας στον πίνακα, κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού. 

Η προσκόλληση στην οθόνη μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο κάποιος ανοιγοκλείνει τα μάτια του.H

Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά παραπονούνται για ενόχληση στα μάτια και εμφανίζουν συμπτώματα όπως ξηροφθαλμία και κόπωση των ματιών. 

Με στόχο να περιορίσει και να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία συμβουλεύει τους γονείς τα εξής:

– Να θυμίζουν στα παιδιά τους να κάνουν διάλειμμα από την οθόνη κάθε 20 λεπτά.

– Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κοιτάζουν έξω από το παράθυρό τους κάθε δύο κεφάλαια και να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους. 

– Να φροντίσουν για την καλή εργονομία στον χώρο όπου μελετά το παιδί ή παρακολουθεί τα μαθήματά του. 

– Έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές κρατώντας μικρότερες αποστάσεις από ό,τι πρέπει και αυτό κουράζει τα μάτια. Oι συσκευές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 45-60 εκατοστών από το παιδί και το μόνιτορ να είναι τοποθετημένο στο ύψος των ματιών.

– Να μειώσουν την ένταση της φωτεινότητας της οθόνης και να αποφεύγεται η χρήση της σε σκοτεινό δωμάτιο. Ελλείψει φωτός, η κόρη του ματιού διαστέλλεται για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι και η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να προκαλέσει ενόχληση.

– Να μην επιτρέπουν τη χρήση οθονών, μισή έως μία ώρα πριν τον ύπνο. Η μπλε ακτινοβολία αυτών των συσκευών, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Για τους έφηβους που δεν συμμορφώνονται με την παραπάνω οδηγία, η επιλογή του night mode της συσκευής, μπορεί να βοηθήσει. 

– Να φροντίσουν τα παιδιά τους να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού. 

Πηγή: American Academy of Ophthalmology

Tip: Ενημερωθείτε για το “Τεμπέλικο Μάτι” στο παιδί!

Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
loukkar7@gmail.com
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.