Η κρίθη (ή αλλιώς το “κριθαράκι”) και το χαλάζιο, είναι δύο συνήθεις φλεγμονές των αδένων στα βλέφαρα, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η σωστή θεραπεία και η άμεση επίσκεψη των ασθενών στον οφθαλμίατρο, θα βοηθήσουν ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία του πόνου. Αλλά και την επώδυνη διαδικασία μίας ενδεχόμενης χειρουργικής επέμβασης.
Κρίθη
Η κρίθη είναι μία μικρή, τοπική διόγκωση στο βλέφαρο ή την βάση των βλεφάρων. Κάνει την εμφάνιση της σας ένα πυώδες απόστημα (μικρό σπυράκι) το οποίο προκαλεί στους ασθενείς έντονο πόνο.
Δημιουργείται κατά κύριο λόγο από βακτήρια (συνήθως αυτό του σταφυλόκοκκου). Ενδέχεται να είναι είτε εξωτερική είτε εσωτερική.
Η εσωτερική κρίθη είναι ένα απόστημα σχετικά μικρό. Προέρχεται από οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μεϊβομιανών αδένων που βρίσκονται στο όριο πίσω από τις βλεφαρίδες. Η εξωτερική κρίθη δε αποτελεί οξεία πυώδη φλεγμονή (σταφυλοκοκκικό απόστημα) των αδένων των βλεφαρίδων.
Κατά κύριο λόγο παρουσιάζονται με πρήξιμο και πόνο στο βλέφαρο για ένα με δύο ημέρες, τα οποία συνήθως υποχωρούν μέσα σε ένα διάστημα δέκα ημερών, συνήθως χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην όραση των ασθενών.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται η ακολούθησε οποιασδήποτε μορφής θεραπείας, ενώ σπάνια χορηγούνται αντιβιοτικά.
Καθώς η κρίθη είναι μεταδοτική θα πρέπει να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε με τους γύρω μας πετσέτες, μαξιλαροθήκες, σεντόνια, καλλυντικά ή και άλλα αντικείμενα με τα οποία έρχεται το μάτι μας σε επαφή μαζί τους.
Λιγότερο συχνά, η κρίθη ενδέχεται να κάνει την εμφάνιση της εξαιτίας δερματικών παθήσεων όπως αυτή της ροδόχρου ακμής ή της ατοπικής δερματίτιδας. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις των ασθενών κρίνεται συχνά χρήσιμο η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων.
Χαλάζιο
Πολλοί ασθενείς συγχέουν συχνά το Χαλάζιο με την Κρίθη, καθώς και οι δύο κάνουν την εμφάνιση τους στο ανθρώπινο βλέφαρο με την μορφή ογκιδίων.
Το χαλάζιο δεν προκαλείται από μικρόβια. Αλλά συνήθως από την αντίδραση του οργανισμού σε εγκλωβισμένες λιπαρές εκκρίσεις.
Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή η οποία δημιουργείται από την απόφραξη στα στόμια των αδένων και την λίμναση των σμηγματωδών εκκρίσεων.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση μιας μορφής κύστης η οποία δημιουργείται συνήθως στο κάτω ή το άνω βλέφαρο.
Αξίζει να τονίσουμε πως ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόρχου ακμή είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλάζιων.
Θεραπεία
Εφόσον το χαλάζιο είναι ακόμα μικρό και δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς θεραπεία.
Αν όμως μεγαλώσει ενδέχεται να προκαλέσει παραμόρφωση στο σχήμα του ματιού και θολή όραση στους ασθενείς.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει κολλύρια και τοπικές αλοιφές με αντιβιοτικό ή μικτή χρήση κορτιζόνης.
Η άμεση αντιμετώπιση του χαλαζιού κρίνεται σημαντική, καθώς αν η φλεγμονή γίνει χρόνια μπορεί να δημιουργήσει πλήρη κύστη η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή αλλά με χειρουργική αφαίρεση.
Ο Οφθαλμίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε χρήση θερμών επιθεμάτων στην περιοχή του ματιού. Κρατώντας μία καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό πάνω στα βλέφαρα για 5 έως 10 λεπτά, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνετε 3 με 4 φορές την ημέρα.
Βοηθάει επίσης και ένα χαλαρό και περιοδικό μασάζ της περιοχής σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία και θερμά επιθέματα.
Πρόληψη
Ο σχολαστικός καθαρισμός των βλεφάρων μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του χαλάζιου σε άτομα τα οποία παραμένουν επιρρεπή σε αυτό. Καθώς μειώνει το ενδεχόμενο απόφραξης των αδένων.
Επιπλέον η υιοθέτηση κάποιων διατροφικών συνηθειών και η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού – έξι ποτήρια ημερησίως τουλάχιστον- ενδέχεται να συνεισφέρουν στην πρόληψη επανεμφάνισης του χαλαζιού. Αλλά και στην γενικότερη βελτίωση της υγείας των ασθενών.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ξηροφθαλμία
Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
[email protected]
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής