Τι είναι;

Είναι η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% που αναφέρεται στους διεθνείς πρότυπους πίνακες ύψους – βάρους. Π.χ. Αν κάποιος ζυγίζει 80kg και βάσει του πίνακα θα έπρεπε να ζυγίζει 60kg τότε χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκος.

Που οφείλεται; 

Οφείλεται στο ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων, κυρίως ενδοκρινολογικών, κακής διατροφής, έλλειψης σωματικής άσκησης, κακής ψυχολογικής κατάστασης λόγω άγχους, stress ή κατάθλιψης, κληρονομικών αιτίων, ή συνδυασμoύ κάποιων ή όλων των ανωτέρω.

 • Παθολογικά αίτια: Κυρίως ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς που είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού. Επίσης υπερλειτουργία των επινεφριδίων, υπολειτουργία της υπόφυσης και των γεννητικών αδένων.
 • Κληρονομική προδιάθεση, κακές συνήθειες: (προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές). Συμπεριλαμβάνεται η κάθε ανθυγιεινή διατροφή που στις μέρες μας αποτελεί δυστυχώς κανόνα διαβίωσης. Κακή κατανομή της τροφής το 24ωρο και έλλειψη σωματικής άσκησης.
 • Συναισθηματικοί – ψυχολογικοί λόγοι: Μετά από κάποιο ψυχικό τραύμα, άγχος ή stress πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν βουλιμία και καταφεύγουν σε αλόγιστη, άστατη κατανάλωση τροφής σαν υποκατάστατο του stress με γλυκά ή αλκοολούχα ποτά που προκαλούν παχυσαρκία.
 • Φάρμακα: Όπως η λήψη κορτιζόνης και ψυχοφαρμάκων.

Που οδηγεί η παχυσαρκία;

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (ΑΜΑ) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία “ασθένεια” με πολλές και ποικίλες επιπτώσεις για την υγεία μας και με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 χρόνια προκαλώντας:

 • Κινδύνους από υπέρταση, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, θρομβώσεις, χοληστερίνη.
 • Σακχαρώδη διαβήτη.
 • Αρθριτικά (μέση, γόνατα).
 • Αναπνευστικές παθήσεις.
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μορφές καρκίνου.
 • Διαταραχές στο ψυχισμό και στο “ευ ζην”.

Μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, μειώνει τις σωματικές αντοχές, προκαλεί εκνευρισμό, διαταραχές του ύπνου, προκαλεί κούραση και μειωμένη επίδοση πνευματική και σωματική.

Παρά τη σοβαρότητά της, η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις κυριότερες αναστρέψιμες παθήσεις στις αναπτυγμένες χώρες.

Αντιμετώπιση: 

Η παχυσαρκία είναι μια πολυσύνθετη νόσος και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή της είναι πολυδιάστατη και σφαιρική και περιλαμβάνει:

 • Διερεύνηση και αντιμετώπιση παθολογικών ενδοκρινολογικών αιτίων από ειδικό ενδοκρινολόγο.
 • Αλλαγή τρόπου ζωής, διατροφής και διαβίωσης με υγιεινή διατροφή όπως η “Μεσογειακή Διατροφή” . Σωστή λήψη ποσότητας τροφής και σωστή κατανομή της  ποσότητας αυτής το 24ωρο.Το πρωί τρώμε “σα βασιλιάδες το μεσημέρι σαν πρίγκιπες και το βράδυ σαν ζητιάνοι”. Λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού και βοηθητικών φυσικών αφεψημάτων όπως πράσινο τσάι, λουίζα, τσουκνίδα κλπ. Οι ποσότητες του νερού και των υγρών εξατομικεύονται ανάλογα με την εποχή και τις δραστηριότητες του καθενός. Στην καθημερινότητα προστίθεται τουλάχιστο μισή ώρα σωματικής άσκησης όπως περπάτημα, κολύμπι, ή κάποιο σπορ.
 • Ενίσχυση της θέλησης και του ψυχισμού του παχύσαρκου ατόμου για να μπορέσει να τηρήσει τα ανωτέρω.
 • ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: Είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που ρυθμίζει το άγχος, το stress, την κατάθλιψη, ρυθμίζει το μεταβολισμό και ενισχύει τη θέληση και την αυτοεκτίμηση ώστε να είναι σε θέση κανείς να βάλει πειθαρχία στη ζωή του. Εξισορροπεί ακραίες διαιτητικές τάσεις όπως βουλιμία, υπέρμετρη κατανάλωση γλυκών και παχυντικών τροφών. Μετά από λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς ο ομοιοπαθητικός ιατρός επιλέγει το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο που είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή.
 • ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη, ενισχύει τη θέληση και την καλή διάθεση. Εφαρμόζεται ωτοβελονισμός όπου τοποθετούνται πολύ μικρές βελόνες στο αυτί σε σημεία που αντιστοιχούν στις απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και ρυθμίζουν την όρεξη. Επίσης γίνεται σωματοβελονισμός στην κοιλιά και τα άκρα όπου διεγείρεται το ηλιακό πλέγμα για καλύτερο μεταβολισμό ρυθμίζοντας τις καύσεις. Ο οργανισμός τονώνεται και μειώνεται το άγχος. Σε σημεία με τοπικό λίπος όπως η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί γίνεται ηλεκτροβελονισμόςμε πολύ μικρής τάσης ρεύμα το οποίο διαλύει το τοπικό λίπος. Συνήθως χρειάζονται 10- 15 συνεδρίες βελονισμού για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Στο “υγεία και πρόληψη” υπάρχει η εμπειρία, η γνώση και η δυνατότητα για την σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την ενδοκρινολογική εκτίμηση, την ομοιοπαθητική και το βελονισμό. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την αιτία του προβλήματός του.

Υγεία και Πρόληψη
Ενδοκρινολογικό, Νεφρολογικό, Ομοιοπαθητική, Βελονισμός, Craniosacral Therapy
2107770488
drgeorgiasandberg@gmail.com
ygeia-prolipsi.gr
Γρ. Λαμπράκη 2 & Λ. Μαραθώνος, Πλατεία Δροσιάς
Χαλκηδόνος 8-12, Αμπελόκηποι

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.