Η Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται περίπου στο 25% του γενικού πληθυσμού.

Πρόκειται για τη φλεγμονή που παρουσιάζει ο επιπεφυκότας όταν το άτομο έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα. Τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα είναι η γύρη, η μούχλα, το τρίχωμα των ζώων, διάφορα χημικά, καθώς και κάποιες τροφές (αυγά, ψάρια, θαλασσινά, φράουλες) και φάρμακα (πενικιλλίνη, σκιαγραφικά).

Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

– Ερεθισμένα μάτια

– Έντονος κνησμός στα μάτια

– Δακρύρροια

– Παχύρρευστες βλεννώδεις εκκρίσεις

– Φωτοφοβία

– Οιδηματώδη βλέφαρα

Διάγνωση – Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στηρίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στην εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία. Τέλος, η βιοψία του επιπεφυκότα βοηθά το γιατρό να διακρίνει τον τύπο της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Υπάρχουν επτά τύποι αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, οι πιο συχνοί από τους οποίους είναι η οξεία, η εποχιακη, η ολοετής, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εξ’επαφής και η γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα. Πιο σπάνια εμφανίζονται η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα και η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα διαρκεί όσο ο οφθαλμός βρίσκεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος ο οργανισμός. Τα συμπτώματά που εκδηλώνει ο ασθενής είναι ο κνησμός, το οίδημα των βλεφάρων και του επιπεφυκότα.

Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Εξίσου αναγκαία κρίνεται η αναφορά στην πιο συνήθη μορφή επιπεφυκίτιδας, την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ονομάζεται εποχική, γιατί εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς τότε υπάρχουν περισσότερα αλλεργιογόνα (π.χ.γύρη, φυτά).

Ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Ένας άλλος τύπος αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η ολοετής. Ονομάζεται έτσι, γιατί διαρκεί όλο το χρόνο. Προκαλείται από τη χρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα όπως το τρίχωμα των ζώων, τα πούπουλα, τα ακάρεα οικιακής χρήσης κ.ά.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εξ’επαφής προκαλείται από διάφορες ουσίες που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον οφθαλμό. Πρόκειται συνήθως για χημικές ουσίες, οφθαλμικά κολλύρια, υγρό συντήρησης των φακών επαφής, καθώς και κοσμητικά (π.χ. μολύβι για τα φρύδια,μάσκαρα). Τα τελευταία καθιστούν τα βλέφαρα οιδηματώδη και προκαλούν ερυθρότητα, έντονο κνησμό, κάψιμο και δακρύρροια.

Φακοί Επαφής

Δε θα μπορούσε κανείς να παραλείψει τον τύπο της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που προσβάλλει τους χρήστες φακών επαφής. Πρόκειται για τη γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα. Ονομάζεται έτσι, γιατί σχηματίζονται θηλές στον επιπεφυκότα μεγαλύτερες από 0.3 mm, λόγω της τριβής του. Οι ασθενείς εκδηλώνουν ερυθρότητα και κνησμό, έχουν έντονες βλεννώδεις εκκρίσεις και θολή όραση.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα αποτελεί έναν τύπο αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που εμφανίζεται σε θερμό κλίμα. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα (κνησμός,φωτοφοβία, κολλώδεις εκκρίσεις, δακρύρροια, αίσθημα καύσου, αίσθηση ξένου σώματος). Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται πτώση του άνω βλέφαρου, μολυσματικό έλκος και μείωση της όρασης.

Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και προσβάλλει κυρίως τον κερατοειδή χιτώνα όσων πάσχουν από ατοπική νόσο (π.χ. ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα). Ο οργανισμός των τελευταίων είναι ευαισθητοποιημένος στα άκαρεα της οικιακής σκόνης, στο τρίχωμα των ζώων και τη μούχλα. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονα και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την όραση του ασθενούς.

Αντιμετώπιση – Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση, ο οφθαλμίατρος σας συστήνει ανάλογα με τον τύπο της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, τα αγγειοσυσπαστικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ήπια κορτικοστεροειδή και οι σταθεροποιητές των μαστικών κυττάρων. 

Επικουρικά δρουν οι κρύες κομπρέσες και τα κρύα συνθετικά δάκρυα. Τέλος, συνίσταται η αποφυγή τριψίματος των ματιών και χρήσης φακών επαφής.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ξηροφθαλμία

Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
loukkar7@gmail.com
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.