Ο Kερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης εκτασία του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια της οποίας o κερατοειδής παραμορφώνεται παίρνοντας μία κωνική μορφή.
Χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς επηρεάζοντας αρνητικά την όραση του ασθενούς.
Προοδευτικά προκαλεί μερική ή ολική μείωση της όρασης, η οποία δεν βελτιώνεται με την χρήση γυαλιών, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.
Συνήθως η παραμόρφωση εντοπίζεται στο κάτω μισό του κερατοειδούς και κάνει την εμφάνιση της σαν ανώμαλος αστιγματισμός.
Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, οι σκληροί φακοί επαφής είναι η μοναδική μη επεμβατική μέθοδος που παρέχει κανονική όραση στον ασθενή. Εφόσον δε η επιδείνωση του κερατόκωνου συνεχίζεται, τότε ενδέχεται να προκληθεί ουλή στο κέντρο του κερατοειδούς.
Αιτολογία – Kερατόκωνος
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκαλεί τον κερατόκωνο. Σε γενικές γραμμές θεωρείται μία κληρονομική ασθένεια, Περίπου 1 στους 10 ασθενέις έχουν στην οικογένειά τους μέλη που πάσχουν από την νόσο.
Εμφανίζεται και εξελίσσεται γρήγορα συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Στην συνέχεια παρατηρείται μία επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης, και σταματά περίπου στα 35 ηλικιακά χρόνια.
Στον γενικό πληθυσμό περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από την ασθένεια η οποία δεν έχει ακόμα συσχετισθεί με κάποια μορφωτική, κοινωνική ή γεωγραφική κατανομή.
Κερατοειδής
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο σημαντικός είναι για τα μάτια μας ο κερατοειδής ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τα προβλήματα που προκαλεί ο κερατόκωνος.
Ο κερατοειδής αποτελεί ένα τοιχωματικό χιτώνα ο οποίος προστατεύει το μάτι μας από ξένα σώματα. Πολύ συχνά παρομοιάζεται και ως το παράθυρο του οφθαλμού. Καθώς το φως για να μπει στο μάτι πρέπει πρώτα να περάσει από τον κερατοειδή. Οποιαδήποτε λοιπόν διαταραχή του κερατοειδούς από τον κερατόκωνο έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της σωστής λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκολία στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή και στην συνέχεια στον εγκέφαλο.
Συμπτώματα – Kερατόκωνος
Πολύ συχνά ο Kερατόκωνος είναι ασυμπτωματικός και η διάγνωσή του προκύπτει κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου διαθλαστικής χειρουργικής.
Συνήθως γίνεται αντιληπτός με την θόλωση και την αλλοίωση της όρασης, εξαιτίας της συνεχούς αυξανόμενης μυωπίας και του αστιγματισμού. Πράγμα το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για συχνές αλλαγές στη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής. Συχνά αφορά και τα δύο μάτια αν και τις περισσότερες φορές προσβάλλεται περισσότερο το ένα μάτι.
Επιπλέον συμπτώματα:
- Δυσκολία στην οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες
- Δυσανεξία στους μαλακούς φακούς επαφής
- Ξαφνική μείωση της όρασης λόγω ύδρωπα
- Διπλωπία κατά την νύχτα
- Ευαισθησία στο φώς
- Πονοκέφαλοι και οφθαλμικό άλγος
- Έντονο τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών
- Ανώμαλος αστιγματισμός ο οποίος δεν βελτιώνεται με την χρήση γυαλιών
Διάγνωση
Η διάγνωση του κερατόκωνου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα.
Η τοπογραφία του κερατοειδούς αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο. Κατά την διάρκεια της εξέτασης λαμβάνεται δισδιάστατη έγχρωμη απεικόνιση της τοπογραφίας του κερατοειδούς στην βάση της οποίας πραγματοποιείται διάγνωση ακόμα και υποκλινικών μορφών οι οποίες δεν έχουν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα ακόμα.
Αντιμετώπιση
Σε ήπιες περιπτώσεις ο Kερατόκωνος αντιμετωπίζεται με την χρήση γυαλιών ή ειδικών φακών επαφής, αντισταθμίζοντας το κωνικό σχήμα που έχει πάρει ο κερατοειδής.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας άκαμπτος αεροδιαπέρατος φακός επαφής διορθώνει καλύτερα την κερατοκωνική όραση.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών που η εφαρμογή φακών επαφής δεν είναι δυνατή, ενδέχεται να χρειαστεί επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία στο χειρουργείο και η επιτυχία της έχει μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 95%.
Μετά την επέμβαση θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο να υποτροπιάσει ο κερατόκωνος, ενώ αντιδράσεις απόρριψης παρότι θεωρούνται πιθανές, εφόσον αντιμετωπιστούν έγκαιρα είναι αναστρέψιμες.
Cross Linking
Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης του Κερατοκώνου που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, είναι το Corneal Cross Linking, η διασύνδεση δηλαδή του κολλαγόνου του κερατοειδούς.
Η μέθοδος, παράλληλα με την χρήση συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός, επεμβαίνει στο κολλαγόνο του κερατοειδούς χορηγώντας Βιταμίνη Β2.
Με τον τρόπο αυτό επηρεάζει τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδούς καθιστώντας τον λιγότερο χαλαρό.
Η τεχνική ισχυροποιεί την εσωτερική δομή του κερατοειδούς, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς των ινών του κολλαγόνου.
Η θεραπεία είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με την χρήση αναισθητικών σταγόνων.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών
Καραογλάνης Λουκάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
210 6422993 – 6974 195950
loukkar7@gmail.com
loukaskaraoglanis.gr
Ηρώων Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου 1α , Άγιος Στέφανος Αττικής